nlvlag  nlvlag 

 

De gezondheid van de dobermann   

medisch en verzorging

De gezondheid van de dobermann heeft onze voortdurende aandacht. We kunnen stellen dat de Dobermann in het algemeen een best gezond ras is en dat willen we zo houden, dus we moeten allert zijn. We richten ons vooral op aspecten, waarvan we het idee hebben, dat we daar met de nodige aandacht verbetering in aan kunnen brengen. Zo zijn we geconfronteerd met een oogaandoening, PHTVL, zo hebben we te maken met heupdisplasie, zo zien we de Von willebrand disease en DCM (een hartfalen). Nogmaals In vergelijking met andere rassen is de Dobermann een best gezond ras.

HeupDysplasie
Na een jaren lange selectie komt dit nog maar heel zelden voor en vaak is het het gevolg van een trauma of verkeerde belasting in de opgroei fase. Elleboog dysplasie komt niet voor.

De oogziekte PHTVL
is dankij een stringent fokbeld goed onder controle en komt niet echt meer voor. Zo goed zelfs, dat er geen noodzaak van controleren van nesten meer aanwezig is.

Von Willebrand Disease (vWD)
- een bloedstolling ziekte. Met DNA test weet je of de hond er genetisch mee belast is en zo kun je bewuste en zekere keuzes maken om ervoor te zorgen dat in eem nest geen lijders worden geboren met een vWD aandoening, met dragers kun je fokken, dragers ondervimden er geen last van.

DCM - hartspierziekte
die gekenmerkt wordt door een verminderde spierkracht van de hartspiercellen, gevolgd door een verwijding (dilatatie) van het hart of een hart ritme stoornis. Deze ziekte is verspreid door de hele populatie en komt voor in alle lijnen. Omdat het zich ontwikkelt op oudere leeftijd is het, zolang er geen genetische test voor is, moeilijk volledig uit te sluiten. Ons fokbeleid is erop gericht om in de fokkerij zo veel mogelijk zekerheid te creƫren om DCM te voorkomen. In een nauwe samenwerking met Nederlandse cardiologen wordt ons folkbeleid vorm gegeven. Al onze fokteven worden gescreend op DCM, ook de dekreuen die we gebruiken moeten een DCM test hebben zonder afwijkingen, voordat de hond wordt ingezet voor de fok.

Wobbler
De skelet afwijkingen die vaak onder een verzamel naam Wobbler genoemd wordt - is een verzamelnaam van alle ruggegraad afwijkingen geworden, De Dobermann is een actieve hond en problemen die in het spinal cord voorkomen ontwikkelen zich als gevolg van hoog temperament en verkeerde constructie.