nlvlag  VERZORGING VAN DE OREN 22 okt. 2013

HET PLAKKEN VAN DE OREN
BIJ DE JONGE DOBERMANN
© Nadjia Timmermans-Kadenko


(1) dit is een correcte stand

(2) en dit vraagt om actie

Wanneer moet het en waarom

Als Uw pup ouder wordt begint eerst het wisselen van het gebit. Dan wordt er dus veel kalk gebruikt voor de vorming van de mooie tandjes. Maar zodra het gebit echter grotendeels gevormd is, is de kalk daarvoor niet meer nodig, komt vrij in het lichaam en wordt gebruikt voor de verbenings-processen. Het kraakbeen van de oren wordt dan ook wat steviger en stijver. De stand van de oren gaat  veranderen en een permanente vorm aannemen. De afgelopen 100 jaar moest de dobermann de oren mooi omhoog dragen en het zeer gewaardeerde stevige kraakbeen zorgde daarvoor. Tegenwoordig moeten de (ongecoupeerde) oren van de Dobermann met het zelfde kraakbeen mooi naar beneden hangen.  Dat gebeurt niet altijd vanzelf op een mooie manier. Als dit vaste vorm aannemen niet begeleid wordt, ontstaat meestal een eigenaardig wijd uitstaande vorm, die afbreuk doet aan de typische expressie van de dobermann en zijn algemene verschijning. Bij de ene is één oor wat hoger dan de ander, bij de ander lijkt het een nonnenkapje en bij weer een ander staan ze helemaal recht omhoog. Fout! Daar moeten we wat aan doen.  Dus nu is er voor de eigenaren werk aan de winkel. Kortom we beginnen met plakken.


Wat hebben we ervoor nodig

Benodigdheden

  • Een schaar
  • Een pak goekope pleisters. De goedkoopste pleisters plakken het beste. Het meest eenvoudige is een pleister matje waar je in het formaat zoals hiernaast aangegeven, 2 stukjes afknipt.
  • een vetertje of iets dergelijks. Ik gebruik hiervoor draadbinders, die eigenlijk dienen om draad bij elkaar te houden. Dit kun je kopen bij iedere gamma, praxis of hubo.

Sommige eigenaren zien er vanaf

 

 

 

En dan gaan we beginnen

We gaan ervoor zorgen dat nu en in de toekomst de oren van onze dobermann wel estetisch gevormd blijven en zo ook behouden we de lieve expressie van onze dober.

 

1) Je zet de hond tussen je benen en legt de pleister met open plakrand naar boven en legt het uiteinde van het oor op de pleister. Als je het met z’n tweeen doet kan je het simpeler doen.

2) Vervolgens plak je dus één kant van de pleiser aan de buitenkant van de oorpunt en de andere kant van de pleister aan de binnenkant van de oorpunt. Zorg er wel voor dat er een ruimte overblijft waar je straks de veter doorheen kunt leiden. Dit doe je bij beide oren. Zo, heb je een lusje aan de punt van de oor. Nu nog even stevig aandrukken zodat het goed geplakt zit. Dit is dus het resultaat. Belangrijk zijn de “lusjes”.

3) Door beide lusjes haal je de veter of de draadbinder. De draadbinder is makkelijk omdat hij steviger is en makkelijker door te leiden is. Maak de veter of de draadbinder vast, niet te strak, maar ook niet te los.

4) Onderaan bij de keel vast maken of strikken. Het moet niet te strak zitten, je vinger moet zonder spanning er tussen passen. Het uitstekende puntje van de draadbinder knijp je eraf. De pup zal het eerst niet lekker vinden en proberen het eraf te werken, maar het went snel.

 

Onderhoud

Zo kan pup er 4-5 dagen mee lopen dan knijp je de draadbinder(veter) door of maak je de veter los. Dan laat je de pup een dag zonder lopen. Let op de pleister en lusjes laten zitten! anders trek je de haartjes onnodig weg. Altijd even binnen bij de oren kijken of ze niet rood zijn of stinken. Na een dagje luchten doe je dezelfde lusjes weer vast voor de volgende periode van 4-5 dagen. Als het lusje vanzelf los gaat dan maak je een nieuw lusje. Pas op nooit pleisters tegen de haargroei afhalen. Je kan ook met een klein beetje acethon of ether het plaksel met een watje van de pleister afhalen, maar dat is niet zo goed voor de pup dus wees vorzichtig als je dat doet. Plakken doen we gedurende de tandenwissel-periode vooral extra opletten en consueqent plakken aan het einde van deze periode. Als de kalk niet meer zo nodig is voor de opbouw van de tanden komt die vrij in het lichaam en wordt gebruikt voor de versteviging en verbening waar het nodig is dus ook voor de kraakbeen. Zo krijgen de oren ook flink wat kalk om stevig te worden. Als jullie zorgen dat in deze periode de oren nog steeds afgeplakt zijn, blijven ze goed langs de wang naar beneden gangen.

Vragen? Even bellen of mailen

ter beschikking gesteld door ”Kynologisch Advies

Het is aan derden niet toegestaan het gepresenteerde materiaal voor andere presentaties in welke vorm dan ook te gebruiken, te bewerken, te verspreiden, te copieren en/of te vermenigvuldigen zonder daarvoor de schriftelijke toestemming van de auteur